Ειρήνη είναι...

Έτσι που ξεκαθάριζα σήμερα τα αρχεία στον υπολογιστή μου βρήκα έναν ξεχασμένο φάκελο με φωτογραφίες. Μέσα σ' αυτές ήταν "αποσπάσμ...



Έτσι που ξεκαθάριζα σήμερα τα αρχεία στον υπολογιστή μου βρήκα έναν ξεχασμένο φάκελο με φωτογραφίες. Μέσα σ' αυτές ήταν "αποσπάσματα" μιας έκθεσης που είχα δει πριν αρκετό καιρό στην Θεσσαλονίκη. 
"2ο ειρήνη είναι ..." 
Με όλες αυτές τις αναταραχές που επικρατούν χαμογέλασα με το πόσο επίκαιρη είναι , οπότε είπα να κάνω μία μίνι παρουσίαση. 


Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία" διοργάνωσε έναν πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο "Ειρήνη είναι..." και για δεύτερη φορά το διάστημα 30Νοεμβρίου-19Δεκεμβρίου 2010 οι καλύτερες φωτογραφίες αυτού φιλοξενήθηκαν στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Επρόκειτο ουσιαστικά για μέρος της ευρύτερης έκθεσης CONtrast/αντίΘΕΣΗ στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

"..θα επικεντρωθούμε στην Ειρήνη και την Μη Βία, μέσω των ανθρώπινων πράξεων προς άλλους ανθρώπους. Καθημερινά, μεμονωμένα ή μέσω κοινωνικών συνόλων, οι πράξεις μας αγγίζουν περισσότερους συνανθρώπους μας από όσους αντιλαμβανόμαστε. Πιθανά οι περισσότερες από αυτές είναι ακούσιες, λόγω συνηθειών ή κοινωνικών κωδίκων, σίγουρα όμως υπάρχουν και πράξεις με συνειδητή κατεύθυνση.
Αναφερόμαστε στις πράξεις φιλίας, προσφοράς. αλληλεγγύης, δημιουργίας, συμφιλίωσης, ακόμα και διεκδίκησης με ειρηνικό και μη βίαιο τρόπο. Η Ειρήνη και η Μη Βία δεν είναι έννοιες ή συμπεριφορές παθητικότητας. Είναι πράξεις με διαχρονική δυναμική και βαθειά ανθρωπιστικές. Είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι, οι πράξεις Ειρήνης και Μη Βίας δημιουργούν σε όσους τις κάνουν μια αίσθηση βαθύτερης χαράς και τάση επανάληψης, ενώ σε όσους τις δέχονται, αίσθηση δύναμης και αισιοδοξίας.
Η ανθρώπινη παρουσία δεν είναι απαραίτητη, μπορεί επίσης να υπονοείται ή να καταγράφεται το αποτέλεσμα των πράξεών της. Στο περιβάλλον του σχολείου, της οικογένειας, της φιλίας, της εργασίας, στο δρόμο ή σε κλειστό χώρο, οι πράξεις Ειρήνης και Μη Βίας είναι εκεί, για να τις ανακαλύψουμε και να τις αναδείξουμε." , όπως δήλωσε ο υπεύθυνος σχετικά με τον διαγωνισμό. 

Και να ποιες μου τράβηξαν περισσότερο την προσοχή... 







και η τελευταία και πιο αγαπημένη μου...

Και τελικά αν και δεν μπορώ ακόμα να προσδιορίσω ακριβώς "τι είναι Ειρήνη", μπορώ να πω με σιγουριά ότι στον πλανήτη αυτόν δεν το επιδιώκουμε ουσιαστικά ούτε στο ελάχιστο.

You Might Also Like

2 σημειώσεις

  1. Πολύ ενδιαφέρον! Όλες οι φωτογραφίες εύστοχες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα η έκθεση αν και από οργάνωση....άσ'τα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

.