συσχετιστήκαμε κάποτε ατελώς

«Μα εδώ μιλάμε για την τέλεια σχέση!» Μιλάνε ναι.. συνέχεια και ακατάπαυστα! Την αδερφή ψυχή που βρίσκει ο ένας στο πρόσωπο του άλλου ...


«Μα εδώ μιλάμε για την τέλεια σχέση!»
Μιλάνε ναι.. συνέχεια και ακατάπαυστα! Την αδερφή ψυχή που βρίσκει ο ένας στο πρόσωπο του άλλου με την πρώτη ματιά. Έρωτας, αγάπη, αφοσίωση, πάθος, όλα κερδισμένα σε μία μόνο σχέση. Πακέτο προσφοράς, σου λέει! 'Εχω αρχίσει να την θεοποιώ αυτή την Τέλεια Σχέση. Πλέον παρακολουθώ με δέος και θαυμασμό όλους αυτούς που δηλώνουν πως την έχουν δει, την έχουν βιώσει, την ζουν καθημερινά. Τις περισσότερες φορές, λένε, απλώς σου εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένεις (μέσα από ένα σύννεφο καπνού την έχω φανταστεί εγώ, τύπου Σάκης Ρουβάς χωρίς το πέτσινο, να κατεβαίνει από τα ουράνια σαν νεφέλωμα). 
Εγώ δεν τα 'χω πει ποτέ αυτά, ιδέα δεν έχω. Ίσως τελικά να παρουσιάζεται μόνο σε λίγους και ‘εκλεκτούς’. Και τί πρέπει παρακαλώ να θυσιάζουμε στον βωμό της Τέλειας Σχέσης για να έχουμε την εύνοιά της; Προσωπικά θέλω, κάθε είδους εγωισμοί, λοιπές συναναστροφές, προσωπική ελευθερία, όλα ρίχνονται στον βωμό για θυσία; Και αν αποκαλυφθεί ότι όλα ήταν ένα απλό δημιούργημα του μυαλού μας, πηγαίο από την ανάγκη του να εξισορροπήσει την τελειότητα αυτού που νιώθουμε για κάποιον με αυτό που τελικά μπορούμε να ζήσουμε μαζί του; 
 *  *  * 
Σήμερα θέλω να δω τη θάλασσα. Πήρα τον δρόμο για την παραλία. Ωραίο αεράκι φυσάει, έχει και ήλιο ακόμη. Είχα μόλις κλείσει το τηλέφωνο με μια φίλη και μπήκα σε σκέψεις. Μετά από πολύ καιρό είχε τη σχέση που ζητούσε. Δεν μπόρεσα να αντισταθώ και την ρώτησα πόσο "τέλεια" είναι η σχέση της. 
«Είμαστε σχεδόν ίδιοι», μου είπε, «έχουμε πολλά κοινά στις συμπεριφορές μας, είναι σαν να είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο καλούπι..». 
Άρα υπάρχει.. 
«.. μα είναι περίεργο γιατί ξέρεις.. βλέπω σ’ εκείνον τα ελαττώματά μου, τις ανασφάλειες μου, τις αρνητικές πλευρές του χαρακτήρα μου. Και πολλές φορές παραφέρομαι, και του θυμώνω.. και μου θυμώνω. Δεν ξέρω. Δεν έχω υπάρξει πιο χαρούμενη όμως. Ειρωνικό, ε;». 
Δεν θυμάμαι να της απάντησα. Είναι που μέσα σε δύο λεπτά μπερδεύτηκα χειρότερα.
Πόσα ξεχασμένα τραγούδια άκουσα σήμερα στο ράδιο. Κι όλα συνδέσεις με το παρελθόν. Θυμήκα έναν μεγάλο έρωτα χωρίς καλή σχέση και μια καλή σχέση χωρίς μεγάλο έρωτα. 
Γυρνώντας, συμβιβάστηκα με το ότι ποτέ δεν θα βεβαιωθώ αν υπάρχει όντως η Τέλεια Σχέση. Πάντα θα υπάρχουν στιγμές που θα μας κάνουν να αμφιβάλλουμε. Δεν είναι κακό βέβαια να χτίσουμε έναν βωμό στον ‘άγνωστο Θεό’, ίσα-ίσα για την ικανοποίηση της ανάγκης του εαυτού μας να ελπίζει. Και ενώ σκεφτόμουν αυτά, άρχισα να πιστεύω ακόμη πιο έντονα στην ιδέα ότι έχουμε να κάνουμε με μοναδικούς, "ελαττωματικούς", υπέροχους ανθρώπους.. τους ανθρώπους που μένουν πλάι μας επειδή το θέλουν. Το μόνο που μένει είναι να σταθούμε κι εμείς για λίγο ακίνητοι δίπλα τους για τον ίδιο ακριβώς λόγο, μόνο με βάση τα θέλω μας. Τότε ίσως και να βιώσουμε -για όσο- την Τέλεια Σχέση. Το καταλαβαίνεις όταν το ζεις. Την στιγμή που "ο άλλος" σχεδόν σου εξαφανίζει φόβους και ανασφάλειες και σου βγάζει όλα τα θετικά του χαρακτήρα σου στον υπερθετικό βαθμό, σε κάνει να τα βλέπεις όλα λίγο πιο ανοιχτόχρωμα και σου χαρίζει το πολιτιμότερο δώρο για έναν άνθρωπο.. το αληθινό χαμόγελο. 



ΠιΕς 1: Υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά. Σήμερα τον έζησα κι εγώ με τον Μένιο, ένα λαμπραντόρ 7μηνών. 

ΠιΕς 2: Βάλε στο λεξιλόγιό σου τον όρο "συμβιβασμός". Συμβιβασμός στην ιδέα των ατελειών στις ζωές μας, στις στιγμές μας με τους άλλους, στους άλλους. Άλλωστε πως θα υπήρχαν οι σχέσεις χωρίς συμβιβασμούς; έστω και «όχι τόσο αμοιβαίους» κάποιες φορές. 

You Might Also Like

4 σημειώσεις

  1. μονο που ειδα τις λέξεις: Σάκης Ρουβάς, τελεια σχέση, συμβιβασμός και ελπίδα...αρκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους μετά από καιρό βρήκα χρόνο να σε διαβάσω! Και όπως ήμουν σίγουρη, ήταν και αυτή η ανάρτησή σου απλά τέλεια! Δεν ξέρω, γιατί μ'αρέσουν τόσο πολύ αυτά που γράφεις.. Μάλλον απλά μοιάζουμε :)
    Η τελευταία παράγραφος με έκανε να δακρύσω.. Ας μην χάνουμε την επλπίδα μας. Πιστεύω ακόμα ότι υπάρχει η τέλεια σχέση, κι ας μην την έχω βρει ακόμα! Πιτστεύω ότι υπάρχει κάπου, κάποιος που μπορεί να μας χαρίσει το αληθινό χαμόγελο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έτσι ακριβώς είναι. άλλωστε ποτέ δεν ξέρεις ποιός άγνωστος σήμερα μπορεί αύριο να είναι η αιτία ενός αληθινού γεμάτου χαμόγελου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

.