Κυνόδοντας * Dogtooth

ΥΠΕΡ-αγαπώ ΥΠΕΡ-προστασία ΥΠΕΡ-ευαισθησία ΥΠΕΡ-άσπιση ΥΠΕΡ-βαση ΥΠΕΡ-βάλλω ΥΠΕΡ-διέγερση ΥΠΕΡ-καλύπτω Όταν όλα τα ΥΠΕΡ- ενός λεξικού ξεπερνο...

ΥΠΕΡ-αγαπώ
ΥΠΕΡ-προστασία
ΥΠΕΡ-ευαισθησία
ΥΠΕΡ-άσπιση
ΥΠΕΡ-βαση
ΥΠΕΡ-βάλλω
ΥΠΕΡ-διέγερση
ΥΠΕΡ-καλύπτω
Όταν όλα τα ΥΠΕΡ- ενός λεξικού ξεπερνούν την υπερβολή και γίνονται ένα μεγάλο ΚΑΤΑ.. ικανό να καταστρέψει τα πάντα απ' την αρχή μέχρι το τέλος τους. 




Χθες βράδυ αποφάσισα να δω την μοναδική, μετά από πάρα πολλά χρόνια, ελληνική ταινία που βαδίζει με σταθερά βήματα προς το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για το 2011. 


"Κυνόδοντας"


Μετά την προβολή της ταινίας το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι πρόκειται για μια ταινία που σοκάρει. Ωμή και σκλήρή με τέτοιο αριστουργηματικό τρόπο που αναμφίβολα αξίζει την υποψηφιότητα για το Όσκαρ.  Μία ταινία που διχάζει, όπως και κάθετι με δυναμική και προσωπικότητα. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος πετυχαίνει να περάσει το κεντρικό μήνυμα της ταινίας τόσο εύστοχα και "φυσικά", όσο το ίδιο το μήνυμα, η πλύση εγκεφάλου.
*
Οικογένεια. (Το προφανές)
Ενημέρωση. 
Πολιτική. 
Αθλητισμός.
Θρησκεία.
Βία.
Σεξουαλικότητα.
Κοινωνία.
*
Πόσα θέματα μπορεί να θίγονται με αφορμή τις συμπεριφορές πέντε ατόμων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Μονάρχες και υπόδουλοι σε μία δίνη ανεξέλεγκτη που φαντάζει ονειρικό νιρβάνα στην άγνοια. 
Όταν το αλάτι είναι ένα τηλέφωνο, το μουνί είναι μια μεγάλη λάμπα, και τα ζόμπι μικρά κίτρινα λουλούδια που ομορφαίνουν τον κήπο μας.. Μέσα σ' όλο αυτό αναρωτιέσαι "Πού πήγε η πραγματικότητα;" και ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις μια άκρη στον "εδώ" κόμο. 


Αν επιθυμείς την κάθαρση δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να την δεις. 


Όταν είσαι φυλακισμένος σ' ένα σπίτι και πεπεισμένος ότι η ελευθερία σου βρίσκεται πίσω από έναν φράχτη και θα 'ρθει "κάποτε".  Όταν αυτό το "κάποτε" δεν έρχεται ποτέ, το δημιουργεί η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για ανεξαρτησία, και τότε πηδάς τον φράχτη. 
Κι όμως, υπάρχουν φορές που είσαι φυλακισμένος ούτως ή άλλως, κι αν ακόμα εσύ πιστεύεις ότι είσαι ελεύθερος. Σε μία άδικη κοινωνία, στο πορτ-μπακάζ ενός αυτοκινήτου, στον ίδιο σου τον εαυτό. 


Χωρίς να 'χω βρει ακόμη την ηρεμία μου, προτείνω ανεπιφύλακτα να την δείτε και την συζητάμε μετά.

You Might Also Like

3 σημειώσεις

  1. Ο Κυνόδοντας μου άρεσε. Μου άρεσε επειδή 1. με έκανε να σκεφτώ την επίδραση της οικογένειας πάνω μας, 2. το ότι μιλάνε ελληνικά, δε σημαίνει κάτι - εννοώ ότι θα μπορούσαν να είναι Έλληνες ή Αμερικάνοι ή οτιδήποτε (μάλιστα, κάπου διάβασα σήμερα ότι οι Αμερικάνοι σκέφτηκαν το home schooling), 3. θα μπορούσαν να ζουν σε οποιαδήποτε εποχή και 4. μπορούμε να θεωρήσουμε την οικογένεια ως κοινωνία και την πλύση εγκεφάλου που μας γίνεται.

    Δεν είναι εύκολη ταινία, το ξέρω και σου αφήνει ένα σφίξιμο στο στομάχι, αλλά τουλάχιστον σε ξυπνάει.

    Προσωπικά, μου άφησε το ίδιο αίσθημα ασφυξίας και ανελευθερίας με το "Funny games" του Χάνεκε (έχει γίνει και αμερικάνικο remake - δεν το έχω δει). Δες το αν θες.

    ΥΓ: Ναι, θέλω πολύ να πάρει το Όσκαρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είναι από τις λίγες ταινίες που με έχουν συγκινήσει..,έχω αναρτήσει κι εγώ το trailer παλαιότερα.., απλά θέλησα να εκφράσω ότι μου αρέσει πολύ,για πολλούς λόγους....κ χαίρομαι για την αναγνώριση που απολαμβάνει...!
    καληνύχτα! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @alex πραγματικά συμφωνώ απολύτως μ' αυτά που λες! Δεν είναι εύκολη ταινία.. αντιθέτως! Προσωπικά την θεωρώ από τις πιο "δύσκολες" ταινίες που έχω δει... μου θύμισε κάτι απο "Κραυγές και Ψίθυροι" του Μπέργκμαν. Θέλω πολύ να δω κι αυτήν που προτείνεις :)
    @karina χαίρομαι κι εγώ πολύ! Τουλάχιστον να μπορούμε να αναγνωρίσουμε ακόμα κάποια πράγματα που αξίζουν..;)
    Καλημέρα σας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

.